Краве сирене Забърдо
Козе сирене Забърдо
Овче сирене Забърдо
Кравето сирене е най-разпространеното сирене, с умерена плътност. Богато на витамини В, А, Е, микроелементи, калиеви, калциеви соли и соли на флуора. Богат източник е и на протеин. Кравето сирене е една от най-богатите на белтъчини храни. Съдържащите се в сиренето белтъци са пълноценни, тъй като са изградени от всички незаменими аминокиселини.
Мазнините на млякото имат значение за вкуса, консистенцията, строежа и хранителните свойства на кравето сирене.
Минералните вещества в сиренето са от 3 до 7% като повечето са от готварската сол, отговаряща за вкуса, строежа и трайността на сиренето. От млякото, в сиренето преминават лесно усвоимите минерали- фосфор и калций.
Витамините, преминаващи от млякото в сиренето са витамини А, Е, В, Д.
Високото белтъчно съдържание в сиренето спомага за задържането на 50% вода в него.
Кравето сирене е пълноценна храна, лесно смилаема и добре усвоима от организма. Препоръчва се при болести на храносмилателната система, черния дроб и жлъчката и други. Поради високото съдържание на калций, консумацията на сирене помага за укрепването на костите и предпазва от рахит и остеопороза.
В 100 гр. краве сирене се съдържат 260 калорий, 20г. мазнини, 18г. протеини и 0 въглехидрати.