Синьо сирене Бергадер 100гр
НДН сирене чедър, настъргано (200 г)
НДН настъргана моцарела (170 г)
НДН сирене ементал, настъргано (200 г)
НДН кашкавал Витоша, настърган (200 г)
место от овче мляко, както е с френското сирене, това сирене се произвежда от аталпийско краве мляко.
Синята плесен на повърхността на сиренето е знак за абсолютния му природен произход. Тъй като не се подлага на химическа обработка, то синята плесен се развива по естествен начин.
Характерният вкус на всички видове синьо сирене обикновено е остър и солен. Миризмата на синьо сирене се дължи на мухъла, образуван по сиренето, както и на някои видове бактерии, чието образуване върху сиренето бива насърчавано, например, бактерията Brevibacterium linens е отговорна за миризмата на много от видовете синьо сирене. Синьо сирене обикновено отлежава в среда с контролирана температура, например пещера. При производството на синьо сирене се включват култури от плесента Penicillium, която спомага за образуването на характерни петна или жилки от плесента в цялото сирене. Те могат да се различават по цвят чрез различни нюанси на синьо и зелено. Развитието на плесен в синьо сирене придава и специфичната миризма на синьо сирене – това се случва или с помощта на тази, или от други бактерии, които са специално култивирани за целта.
Синьо сирене може да се консумира самостоятелно, да се комбинира с други храни, включително и при термична обработка. Също е подходящо да се комбинира със силни на вкус червени вина, както и с десертни вина.
Съставки: краве мляко, сол, млечна закваска, сирище с микробиален произход и плесенна култура.